strooizout bestellen? Strooien.nl

Zout strooien is niet voorbehouden aan professionele gladheidsbestrijders als GMR. Maar als u in de winter uw stoep bestrooit, heeft u misschien geen idee wat voor zout u gebruikt. Hoe wordt dat zout eigenlijk gewonnen? In dit artikel gaan we in op een aantal hele simpele vragen rondom strooizout.

Zout wordt al millennia gewonnen en gold met name in het verre verleden als een zéér waardevol product. In die tijd werd zout vrijwel exclusief gewonnen uit het verdampen van zeewater. Nog steeds wordt er zeezout gewonnen door verdamping, hetzij op kleine schaal. Het meeste zout wordt tegenwoordig echter gewonnen uit ondergrondse zoutlagen en industriële processen. In dat laatste geval soms zelfs als bijproduct. Een voorbeeld van dat laatste is het speciale biozout waarmee GMR strooit.

Strooien van gewonnen zout

Ongeacht de herkomst is zout gewoon zout, ofwel natriumchloride. Dit is de chemische benaming voor het zout dat zowel in de keuken als tegen gladheid gebruikt wordt. Als milieubewust bedrijf vinden we het bij GMR het belangrijk alle gevolgen van onze bedrijfsvoering tegen het licht te houden. Dat betekent dat we kritisch kijken naar de herkomst van ons zout, maar ook naar ons strooiproces. Hoewel zout een natuurlijk en biologisch afbreekbaar product is, kunnen al te hoge concentraties schadelijk zijn. Daarnaast worden aan strooizout vaak chemicaliën toegevoegd, zoals antiklontmiddelen. GMR strooit standaard met Natzout dit is 70% droogzout en 30% pekelwater waarin 22% zout is opgenomen.

Gevolgen van zoutwinning

GMR kijkt zeer kritisch naar de winning van het strooizout dat we gebruiken. Sommige winningsprocessen hebben hoge energiekosten, terwijl andere zorgen voor bodemdaling. Mede hierom werken we met biozout dat gewonnen wordt uit restproducten van andere industriële processen. In andere gevallen strooien we duurzaam gewonnen steenzout. Zo blijven we scherp kijken naar ons eigen proces en pakken we elke kans op verbetering.

Meer weten over de herkomst van het strooizout van GMR of de mogelijkheden van gladheidsbestrijding op uw bedrijfsterrein? Neem contact op met GMR. Wij gaan graag met u in gesprek.