De winter van 2019-2020

De meteorologische winter van 2019-2020 gaat de boeken in als extreem zacht. Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,4 graden, tegenover 3,4 gemiddeld, hebben we de op één na warmste winter sinds het begin van de metingen in 1901 beleefd. Alleen de winter van 2006-2007 was met een gemiddelde temperatuur van 6,6 graden warmer.

De laagste temperatuur die gemeten is deze winter was -5,4 graden, in Maastricht. De warmste dag deze winter werd gemeten op 16 februari, deze dag werd het maar liefst 18,3 graden. Dit had te maken met storm Dennis die een zachte lucht mee bracht.

Daarnaast gaat de winter van 2019-2020 de boeken in als een zeer natte winter, door de hoeveelheid neerslag die is gevallen in de februari. Het aantal zonuren was met 190 uren ten opzichte van 195 uren redelijk normaal. Dit kwam mede door de zonnige december maand.

Opvallend deze winter waren de stormen, zeker in de maand februari. Na een stormloze herfst kregen we 15 december voor het eerst met storm in ons land te maken. In februari kregen we met nog vier stormen te maken. Op 9 februari hadden we een primeur in Nederland: de eerste storm met een naam, Ciara! Het KNMI gaf code oranje uit voor deze storm en op grote schaal kwamen zware tot zeer zware windstoten voor. Een week later kregen we met Dennis, de tweede storm met een naam, te maken.

De winter 2019-2020 was een bijzonder zachte winter met een lange periode zonder strooi-acties. Dat zachtere winters niet altijd makkelijke winters zijn, weten we allemaal. Daarom blijven we ook graag volgende winter u weer van dienst zijn met onze winterdienstverlening!

Goede zomer gewenst namens het gehele team van GMR.