aansprakelijkheid gladheidsbestrijding

Zelf uw bedrijfsterrein sneeuw- en ijsvrij houden kost veel tijd

Wanneer het weer die tijd is van het jaar, is het belangrijk om uw bedrijfsterrein zo veel mogelijk sneeuwen ijsvrij te houden. Dat werkt makkelijker, het staat netter en bovenal voorkomt het schadeposten en claims. Maar budget is natuurlijk nooit onbeperkt. Daarom leest u in deze blog tips om zelf uw bedrijfsterrein sneeuw- en ijsvrij te houden.

Strooien is niet altijd een goed idee

Een veelgemaakte vergissing is om onder alle omstandigheden te strooien. Strooizout is echter niet altijd effectief. Ligt er al een dikke laag sneeuw? Dan is zout niet het beste middel. Een dikke laag sneeuw kan het beste worden weggeschept. Om een dikke laag sneeuw te smelten is veel zout en tijd nodig. Tijdens het wegsmelten treedt bovendien een ijzige slush op die vaak hinderlijker is dan sneeuw zelf.

Wanneer wel strooien!

Strooizout is het effectiefst wanneer het preventief gebruikt wordt. Op die manier krijgen sneeuw en ijs op voorhand geen kans. Zo is er meestal ook veel minder zout nodig. Beter ook, want strooizout heeft een corrosieve werking op metaal en dus ook op voertuigen. Hoe minder hoe beter. Daarnaast is strooizout een effectief middel tegen gladheid door ijsvorming. Ingereden sneeuw of ijzel leveren acute gladheid op. De slush die dan soms even ontstaat, is meestal te verkiezen boven een spekglad terrein.

Sneeuw ruimen met beleid

Dikke lagen sneeuw worden bij voorkeur niet geruimd door middel van strooien. Het alternatief is ouderwets scheppen. De restjes die dan overblijven kunnen eventueel alsnog met strooizout bestreden worden. Sneeuw ruimen kan natuurlijk ook machinaal. Maar houd er rekening mee dat zware voertuigen ook sneeuw inrijden en daarmee de gladheid verergeren. Zet dergelijk materieel dus in met beleid. Denk tenslotte goed na waar u de sneeuw naartoe verplaatst. Hopen sneeuw blijven, zelfs bij forse dooi, nog dagenlang liggen. Het moet dus een locatie zijn waar niemand er last van heeft.

Om gladheid op de meest effectieve wijze te bestrijden, is professioneel gereedschap dat past bij het wegdek onmisbaar. Iedere ondergrond en elk terrein vereist immers een specifieke aanpak met uniek, professioneel materiaal. Op onze website vindt u meer informatie over strooimiddelen en gereedschap. Besteedt u dat toch liever uit aan een professional? Dan staat GMR voor u klaar. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.